Smarriga hirsbiffar

Foto: Liza Junker, Din kostrådgivare och KBT-terapeut

Här bjuder jag på två sorters smarriga hirsbiffar. En med rödbetor och en med spenat. Superlätta och snabba att göra och passar så bra med krispiga böngroddar, rivna rödbetor och blomkålsris. Servera med din favoritsås. Hirs är ett av våra äldsta sädesslag och är rik på mineraler, fosfor, zink, järn och vitamin B6.

Du behöver
3 dl hirs, ekologiskt odlad
2 ägg
1 näve spenat färsk eller fryst
2 färska rödbetor
2 gula lökar
1 stor vitlök
1/2 dl persilja
2 msk buljong av bra kvalitet
En näve hackade valnötter

Koka 3 dl hirs med 6 dl vatten. Koka upp allt och slå sedan bort vattnet för att bli av med de bitterämnen, saponiner, som sitter i skalet. Tillsätt nytt vatten och buljong, koka under lock på svag värme i cirka 10 minuter. Stäng av och låt eftersvälla i 15 min. Under tiden fräser du löken i lite olja.

Rödbetsbiffar
Tag hälften av hirsen i en skål, knäck i ett ägg, riv en rödbeta fint och hälften av den frästa löken. Krydda med dina favoritkryddor.

Spenatbiffar
Tag andra halvan av den kokade hirsen, knäck i ett ägg, blanda med spenat och valnötter, pressad vitlök och finhackad persilja. Smaksätt med persillade som är en härlig blandning av persilja, charlottenlök, salt och vitlök. Jag köper min persillade på underbara gamla anrika Essensfabriken i Stockholm.

Stek  biffarna i smör eller rapsolja. Servera med krispiga böngroddar, riven blomkål, rödbetor och en god sallad. Biffarna är lika goda varma som kalla.

Spenat och hirsbiff

 

Foto: Liza Junker, din kostrådgivare och KBT-terapeut

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *