Äppelpaj from heaven

Liza Junker

Här har vi en kär liten frestelse som smakar höst, kanel, honung och mandel. Varsågod och njut!

Du behöver

3 dl havregryn
100 gr smör
2 msk honung
1 dl mandelmjöl
2-4 msk kanel
Kärna ur och skiva äpplen och lägg upp i en fin ugnsfast form. Blanda och strö över havregryn med smält smör, honung, mandelmjöl. Pudra över rikligt med kanel. Grädda i 200 grader i 20 minuter.

Hemgjord vaniljsås är godast och nyttigast till. Den här såsen är underbart god och mycket uppskattad.

Du behöver
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl socker eller annan sötning typ honung
4 st äggulor
1 vaniljstång av god sort

Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.

Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölken. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Passa noga så att såsen inte kokar då skär den sig. Kyl och låt faten flöda över allt det goda.

Enklaste havrebrödet i världen!

havrebröd

Vill du sprida bröddoft i ditt kök på nolltid och dessutom få ett nyttigt bröd i näven ska du absolut testa denna lilla frestelse som min vän Eva bjöd på en sensommarkväll i Traneberg. Bullarna är mättande och superbra som mellis.

Du behöver

400 gr keso
4 ägg
8 dl havregryn
2-3 msk Fiberhusk
2 tsk bakpulver

Värm ugnen till 200 grader. Blanda alla ingredienser med en mixer eller foodprocessor. Kanske behöver du tillsätta lite mer havregryn beroende på hur smeten känns. Då du har fiberhusk i ska du låta smeten svälla några minuter. Forma små bullar, rulla i havregryn eller solrosfrön, lägg upp bullarna på en bakplåt. Skjuts in i ugnen i 20-25 minuter. Njut av bullarna nygräddade eller rosta dagen efter. Glutenfria kompisarna kommer att jubla! Testa med philadelphiaost, skivad avocado och en nypa flingsalt.

 

Butternut och morotssoppa

butternutsoppa

Godaste soppan njuter du rykande het i en krispig höstträdgård! Funkar på balkongen eller i parken också!

Nu är det högsäsong för pumpor och jag har upptäckt den lilla söta butternutpumpan, som har en fin jordnötsform. Pumpan är lagom stor för en laddning soppa för 6-8 personer.

Du behöver
1 liten butternutpumpa
3 stora morötter
3 msk smör
1 stor gul lök
1 stor vitlök
4 cm färsk ingefära
8 dl grönsaksbuljong

Skala och dela pumpan och morötterna i hyfsat små tärningar. Fräs tillsammans med hackad gul lök i smör, hacka ner vitlök och ingefära. Späd med 8 dl grönsaksbuljong, sjud grönsakerna mjuka. Smaka av med salt, peppar och lite chili. Mixa allt i en mixer, späd eventuellt ut soppan med lite mandel-, havre- eller annan god mjölk. Servera soppan rykande het i fina skålar med rostade pumpakärnor och/eller hackad persilja.