Matig grönkålssallad

Testa denna härligt fräscha grönkålssallad. Funkar till jul, påsk, midsommar och alla andra dagar. Perfekt grund i din matlåda, smula i fetaost, stek några hallomislajsar och du har bästa vegetariska rätten som du inte tröttar på då du kan variera med det du har hemma. Varva crunchiga ingredienser med mjuka så blir gommen och magen gla 🙂

Matig grönkålssallad

Du behöver

1 kastrull eller vattenkokare
500 gr färsk repad grönkål
5 fikon
5 dadlar
4 röda små äppel, typ cox orange
2 små saftiga apelsiner
1 normal stor rödlök
100 gr valnötter
1 dl russin eller tranbär eller granatäppelkärnor

Saffransvinaigrette
1 kuvert saffran
2 dl mild rapsolja
3 msk honung
Salt och peppar

Så här gör du
Lägg ner grönkålen i kokande vatten, låt sjuda i cirka 2 minuter för att få kålen lite mjuk = förvälld.
Häll av kokvattnet och spola i iskallt vatten. Hacka alla ingredienser grovt, skiva rödlöken och blanda ner grönkålen. Skaka ihop vinaigretten och häll över salladen. Låt stå några timmar eller helst över natten.
Variera din sallad med olika ingredienser, både hårda och mjuka till exempel pumpakärnor, olika sorters frukter, nötter. Testa dig fram och upptäck din favorit. Glad spis!

 

Farmors goda mandelmusslor

Denna fina lilla glutenfria retrokaka kommer att göra succé på kakfatet. Hög impfaktor och väldigt lätta att göra. Farmor fyllde dem med grädde och en klick salmbärssylt. Men det går bra att lägga i en klick vaniljkräm också och en liten näve färska eller frysta bär!

mandelmusslor

Som sagt superenkla att göra, går att fixa i förväg och förvara i frysen.

Till 10-12 musslor behöver du

10-12 formar. Jag har mina hjärtformar för jag älskar hjärtformar
50 gr kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 ägg
1 msk honung
1 msk smält smör till formarna

Rör ihop smör med mandelmjöl, smör, fiberhusk och honung. Blanda ner ägget. Låt degen vila 15 min i kylen. Tryck ner en liten boll, cirka en matsked, i de smorda formarna. Grädda 200 grader i max 10 min. Tag ur formarna och låt svalna på galler. Fyll sedan med lätt vispad grädde och din favoritsylt.