Chaitårta – rawstyle

En härlig adventstårta med smak av jul – kardemumma, nejlika och kanel. En fin liten munsbit efter middagen. Ingen ugn, socker, mjöl eller ägg. Passar veganer och rawfoodare.

chaitårta

Till 10 bitar behöver du
2 dl pekannötter
8 urkärnade medjooldadlar
1 msk honung och 1 nypa salt
2 1/2 dl cashewnötter
2 dl mandelmjölk
1 1/2 dl smält kokosolja
2 msk torra teblad med chaismak
1/2 dl honung, 1 nypa salt

Tårtbotten

  1. Mixa nötterna i en matberedare till mindre bitar
  2. Tillsätt honung, salt och till sist dadlarna en och en. Mixa allt till en massa.
  3. Tryck ut massan i en springform (19 cm).

Fyllning

  1. Mixa cashewnötterna med mandelmjölk, honung, salt och chai i mixern. Antingen köper du chai i lösvikt eller så klipper du upp några tepåsar.
  2. När cashewfyllningen mixas slät tillsätter du kokosolja. Mixa igen.
  3. Häll fyllningen över botten och ställ in den i kylen och frysen.
  4. Garnera med fina bär, torkad lavendel eller annat ätbart vackert1

Ur Green sweets & treats av Erika Billysdotter. 100% rawfood utan gluten eller vitt socker

 

 

 

Chilimarinerad tofu på nudelbädd

Superskön vegosallad med chilitofu passar som en smäck i din lunchlåda.

chilimarinerad tofy

Jag älskar att lördagshandla och strosa runt och bunkra upp goa grejor i asiatiska butiker och i saluhallen. Jag handlar alltid för mycket och kan aldrig låta bli den sista svängen förbi blomstertorghandlaren som ropar ”Hallå damen, 3 för 60, prima rosor”. Livet är gött!

På Systrarna Voltaire underbar lilla lunchrestaurang en trappa ner i PUB-huset laddade jag mig ofta proppmätt av deras härliga matiga sallader. Här kommer en av dem:

Nudelsallad med chilimarinerad tofu (2 pers)
2 msk picklad rödlök
100 gr glasnudlar
250 g hård tofu – extra hård blir bäst så kallad bomullstofu.
1 strimlad morot

Supergod asiatisk dressing som kan smaksätta risrätter, vara dippsås till vårrullar och marinera tofu i. Mixa 3 msk sesamolja, 2 msk risvinäger, 1 dl tamarisoja, 1 riven vitlöksklyfta, en tumme riven ingefära, 1/2 tunt skivad röd chili, saft från 1 lime.

Gör så här

  1. Förbered den picklade rödlöken och den asiatiska dressingen.
  2. Förväll nudlar genom att koka upp vatten och hälla det över nudlarna. Låt stå i några minuter, tills nudlarna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Håll nudlarna i ett durkslag och lägg dem sedan i en skål med isvatten så att de håller sig fräscha.
  3. Skär tofun i fina kuber och låt den marineras i den asiatiska dressingen.
  4. Blanda nudlar och morot och smaksätt med den asiatiska dressingen.
  5. Lägg upp nudelsalladen på tallrikar. Toppa med tofu, limehalvor och picklad rödlök.

Gladnudlar är en perfekt basvara att ha hemma. Passar att äta både varm och kall.

Asiatiska varor

 

Dressa upp rödbetsbiffarna med ingefära

Favorit bland favoriter! Rödbetsbiffar med knapriga solrosfrön blir en skön vinterboost i din lunchlåda. Blanda ner en saftig morotssallad och addera en härlig sötsur ingefärsdillsås så har du en skön meat-free-monday-rätt att stoltsera med på jobbet.

Mina hirsbiffar hittar du i länken. Jag hällde som sagt ner några nävar solrosfrön för att cruncha till biffarna, funkar även med pumpafrön eller grovt hackade valnötter. Till detta grovrivna morötter, en halvdec olivolja av bra kvalitet, 1 msk gurkmeja, och lite cajenpeppar och så klart självklart Herbame örtsalt.

Dressingen består av en liten burk creme fraiche, riven ingefära, en halvpressad citron, 2 tsk honung, salt/peppar och torkad dill. Missa inte dillen, den är lite syrlig i sig och blir så himla god till sötman och syran i såsen.  Måtten är ungefärliga, testa dig fram.

Rödbetsbiffar