Jordgubbssmarr

Foto: Liza Junker. Chiamarmelad

Känns som sylt, smakar som sylt men innehåller 0 procent socker. Jag har testat chiamarmelad. Tack ICA Buffé för inspirationen! Jag hoppade dock över agavesötningen som kändes onödig. Du behöver 3 msk chiafrön och två dl tinade frusna jordgubbar eller andra sköna bär. That´s it. Blanda ihop, ställ in i kylen en timme. Klart! Lägg en klick i kvargen eller keson, strö på pumpa- solrosfrön och du har en supergod frukost/mellanmål/efterrätt. Ytterligare tips är att vispa lite kall kokosgrädde och blanda i chiamarmeladen. Blir en ljuvlig mousse!

Strösocker som fotskrubb

Fotscrubb

Nu för tiden använder jag bara socker till mina inläggningar därför blev jag lite glad när senaste numret av Femina visade upp ett nytt användningsområde. Socker är ju perfekt som fotskrubb ju! Blanda 1 dl socker med barnolja. När du är färdigskrubbad är det bara att glida ner i dina gyllene skor och le ditt bredaste leende. När fötterna är lyckliga är hela du lycklig.

Kotchori på vitkål – gott till grillat

Kotchori

Yes, där satt den!
Färsk vitkål som får dra 1-2 timmar i salt och vitvinsvinäger. När den har dragit färdigt blandar du ner ingefära, vitlök, chili, gul lök och fisksås. In i en patentburk med gummiring, på med locket och in i kylen några timmar. Världsklass. Tack Jens Linder, DN. Det både Jens och du redan vet vid det här laget är att denna rätt är fullproppad med antioxidanter, vitaminer och inflammationsdämpare. Bara en sån sak! Smaklig spis.

Kotchori är en koreansk sidorätt som lagas på många olika sätt och kan serveras tillsammans med grillat kött eller fisk. Det sker ingen jäsning, men i övrigt är det likt kimchi såväl i smak som i konsistens. Kimchi är en traditionell koreansk fermenterad rätt som ofta baseras på kinakål.

Apropå vitkål visade min gode son i helgen upp en ny grönsak att grilla. Vitkål så klart! Dela en lite kål i fyra delar med stammen kvar. Dränk i god olivolja spritsa över grillad citron och grilla härligheten i cirka tjugo minuter. Ljuvligt gott. Dagen efter bräserades överbliven kål i överbliven rosé. Gott som sjutton! That´s my boy!

Du behöver:
1 vitkålshuvud,  cirka 1,5 kg
¼ dl salt
0,5 dl asiatisk spritvinäger eller ­europeisk vitvinsvinäger

till såsen behöver du:
0,5 dl finhackad färsk röd stark chili
1 finhackad liten mogen tomat
En halv finhackad gul lök
¾ dl finhackad vitlök
2 msk finhackad färsk ingefära
1 dl fisksås
En halv tsk strösocker
1 dl finhackad salladslök om man vill.