Love Passion

Foto: Liza Junker. Passionsfrukt

Dags att återupptäcka den ljuvligt goda passionsfrukten. Den ligger där i affären liten oansenligt och skrumpen. Ju skrumpnare desto godare. I går hittade jag en större variant och blev sugen att prova om den var lika god som den lilla vi är vana vid. Och ja, det var den!

Visste du att passionsfrukt, som egentligen är ett bär är den järn- och proteinrikaste bäret vi har? Toppar du din yoghurt med passionsfrukt och granatkärnor får du en härlig boost av allt från fibrer, antioxidanter, järn och proteiner. Så sätt igång och love passion!

Foto: Liza Junker Din kostrådgivare och KBT-terapeut

Let´s dance bowl

Foto: Liza Junker

Hallon,äpple, ingefära och honung. Appel Fuzz! Juiceverkets storsäljare! Receptet hittar du i Juiceverkets nya bok eller här.

Appel Fuzz
1 tumme ingefära
3 äpple
3 msk hallon
2 cl honung
Centrifugera ingefära och äpple. Lägg alla ingredienser i en blender tillsammans med ett par isbitar och mixa. Så gott och fräscht.

När vi ändå håller på kan jag släppa några recept till.

Morgonlemonad
3 morötter
1 tumme ingefära
2 skalade apelsiner
Centrifugera morötter, ingefära och apelsiner. Häll över vätskan i ett glas med is.  Skruva upp volymen, blunda och njut.

Berghem
1 tumme ingefära
3 rödbetor
3 äpplen
2 cl citronsaft
Centrifugera ingefära, rödbetor och äpplen. Mixa i blender med 3-4 isbitar och citron.

Foto: Liza Junker

Basilika och fetaoströra

Foto: Liza Junker, din kostrådgivare och KBT-terapeut

Vilken härlig röra! Du kan göra den tjockare eller tunnare beroende på vad du ska använda den till/på. Min lokala butik, Cajsa Warg, har haft denna röra till försäljning länge, liksom många andra goda röror, såser och färdiga tillbehör gjorda på plats i butiken.

Receptet är enkelt. Du behöver:

1 kruka färsk basilika
1 fetaostpaket
1 dl creme fraiche eller 1/2 dl beroende på vilken tjocklek du vill ha
ev. lite citronsaft
3 msk olivolja

Mixa allt i din mixer. Smaka av med peppar, eventuellt lite citron eller limejuice. Servera som smör till bröd eller fröknäcke. Du kan också fylla en laxfjäril med osten och gratinera i ugnen. Jag har använt röran till min supersmarriga vardagssallad. Idag åt vi den till stekt kyckling. Supergott!

Blackbean brownie

Foto: Liza Junker. Brownie med svarta bönor

Jag fortsätter min mjölfria resa och upptäcker allt fler goda rätter som man kan göra utan mjöl och vitt socker. Jag blir så lycklig av alla goda alternativ. Inte trodde jag att svarta bönor kunde vara stommen i en god kaka! Denna fina lilla kaka fick avsluta söndagsmiddagen. Testa den redan idag och lek loss med smakerna!

Du behöver

1 pkt svarta bönor
0,75 dl kakaopulver
3 ägg
2 tsk vaniljpulver eller essens
1 gnutta flingsalt
50 gram smält smör alternativt 2 msk kokosolja
150 gr smält choklad 70%
2 msk jordnötssmör (om du har)
1 dl finhackade valnötter.
Andra alternativ är hasselnötter/jordnötter eller pekannötter.

Mixa väl sköljda och avrunna svarta bönor med äggen, kakaopulver, vaniljpulver, saltet och det smälta smöret/kokosoljan i en food processor. Blanda försiktigt ner nötterna och den smälta chokladen. Klä en liten form med bakplåtspapper och häll ner smeten i formen. Grädda 30-35 minuter i 200 graders. Servera med varma hallon och en klick grädde. Raspa över citronskal (ekologisk) eller pudra över lite kakao.

Mellopizza

Foto: Liza Junker Din kostrådgivare och KBT-terapeut

Wow vilken good pizza! Här bjuder jag på en glutenfri, smakrik, basilika- och vitlöksdoftande pizza med riven parmesan och mozzarella. Och jag bara älskar alla dessa ljuvliga dofter som sprider sig i köket när den goda tomatsåsen får puttra på spisen under tiden som pizzabotten färgas gyllengul i ugnen. Det är systrarna Eisenman som har komponerat denna skapelse så jag skickar en slängpuss och sätter mig till bords. Varsågoda!

Pizzabotten
600 gr blomkål
2 msk olivolja
2 påsar mozzarella, 125 gr/st
2 pressade vitlöksklyftor
2 ägg
2 tsk torkad basilika
2 tsk torkad oregano eller pizzakryddor
1/2 tsk örtsalt
lite svartpeppar

Fyllning
2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
1 zucchini
200 gr champinjoner
2 påsar mozzarella eller 100 gr riven lagrad ost
1 msk olivolja
1 1/2 dl urkärnade svarta oliver
1/2 sats tomatsås (se recept nedan)
färsk basilika till garnering

  1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Bryt blomkålen i buketter och mixa i matberedare tills de är finhackade eller riv blomkålen på ett rivjärn. Riv mozzarellan i små strimlor. Riv parmesanosten. Fräs blomkål och vitlök i en stekpanna i fem minuter. Låt svalna något.
  2. Vispa äggen lätt. Blanda dem väl med blomkål, mozzarella, parmesan och kryddor. Bred ut blandningen tunt på bakplåtspappret. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills blomkålen börjar få lite färg.
  3. Medan botten är i ugnen, skala och skär rödlöken i grova bitar. Skala och finhacka vitlöken. Skör zucchinin i halvmånar och champinjonerna i klyftor. Riv mozzarellan till fyllningen eller riv den lagrade osten.
  4. Fräs lök och vitlök i olja tills löken är glansig. tillsätt zucchini och svamp och fräs ytterligare några minuter tills zucchinin börjar mjukna och få lite färg. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ta ut blomkålsbotten ur ugnen och täck den med tomatsås, mozzarella, svamp och grönsaksröra och oliver. Ställ tillbaka plåten i ugnen och grädda i ytterligare cirka 10 minuter. Garnera med färsk basilika och servera direkt.

Tomatsåsen gör du så här
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
400 gr krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk torkad oregano

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja i några minuter. Tillsätt övriga ingredienser förutom salt och peppar och låt puttra i 20 minuter.

Foto: Liza Junker Din kostrådgivare och KBT-terapeut

Tarte aux Pommes

tarte aux pommes

Så fort jag går ut hittar jag inspiration. En alldeles underbar inspirationskälla är restaurang Cassi på Narvavägen vid Karlaplan i Stockholm. Trots att jag har bott i närheten i flera år har jag aldrig besökt denna lilla franska pärla. En härlig steak minute béarnaise, haricovert och en skål med extra bea utgjorde middagen. Till efterrätt Tarte aux Pommes, 2 cl cava och en liten espresso. Bistron tillämpar brickmodellen. Praktiskt när ni är flera. Slipp tjafset med delad nota och vem som åt vad. Ställ dig i kö, beställ maten, få maten på brickan och betala i kassan. Behöver du påfyllning av ost, mera vin, efterrätt gör du om proceduren. Opretentiöst, folkligt och så rätt.

Några dagar senare var jag tvungen att göra en egen Tarte aux Pommes. Mandel- och kokosmjöl fick ersätta vetemjölet och istället för strösocker använde jag en gnutta kokossocker. Kakan blir inte lika krispig och tunn som originalet, men blir himmelskt god ändå.

Tarte aux Pommes gör du så här: (vetemjöl och sockerfri så klart!)

Till pajdegen behöver du:
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
150 gr smör
1 msk kokossocker
2-3 msk kallt vatten
Kör mandelmjöl och kallt smör i en matberedare, tillsätt vattnet droppvis tills degen blir en stor klump. Ställ degen i kylskåp med plastfilm över i cirka 30 minuter.

Till fyllningen behöver du:
3 äpplen till purén och 3 snygga äpplen till toppen
1 dl vatten
2 msk citronsaft
1 vaniljstång
2 msk flytande honung (till toppen)
3 msk aprikossylt – utan socker
1 msk vatten

Skala äpplen och skär i bitar, lägg äpplen, vaniljstång och citronsaft i kokande vatten. Koka tills äpplena är mjuka. Låt svalna, mixa till puré (glöm inte att ta ut vaniljstången).
Kavla ut pajen tunt mellan två bakplåtspapper och lägg upp i en form med löstagbar kant. Skär bort degen runt kanterna. Jag fick deg över till en liten minikakaform och fick på så sätt en söt give away kaka till gästerna! Ställ i formen i kylskåp i 30 minuter. Bred på äppelpurén och fint skurna äpplen med skalet på. Häll på flytande honung eller strö lite kokossocker på toppen. Grädda kakan i 175 grader i 50-60 minuter. Värm marmelad och vatten och pensla ovanpå den färdiga kakan. Servera kakan kall med en klick grädde. Vill du servera kakan med avec passar Calvados eller Tokaijer utmärkt.  Ahhh, ytterligare en matstund med guldkant. Le sens de la vie!

Foto: Liza Junker Din kostrådgivare och KBT-terapeut

Combine

Meat Free Monday

Zucchiipasta

Du måste bara testa denna härligt goda falska ”spagetti med köttfärssås” receptet!
Enkelt, snyggt och gott.  Denna rätt funkar lika bra rå som lite tillagad. Gör spagetti av zucchini, toppa med en krämig fyllig vitlöksdoftande rödbets- och morotsås. En skön start på veckan!

Såsen gör du så här (för två personer)

1 morot
2 små rödbetor
1 tumme ingefära
1 näve valnötter
1-2 tsk gurkmeja
1 vitlöksklyfta
3 msk creme fraiche eller turkisk yoghurt
örtsalt och peppar

Mixa allt utom valnötterna i en mixer. Valnötterna kan du hacka ner till önskad storlek, alternativt köra dem på slutet. Krydda med dina favoritkryddor.

Foto: Liza Junker, din kostrådgivare och KBT-terapeut

Svarva ner en stor eller två små zucchini i en spiralizer. Jag är helt kär i min spiralizer. Hur kunde jag vara utan den så många år? Helt oumbärlig när du äter paleo och lchf.  Varva gärna zucchinin med lite rödbetor Klart på några sekunder.

Du kan även toppa med grön pesto om du vill för att få lite italiensk touch på det hela.

Grön pesto
1 kruka basilika mixas med en näve salta jordnötter och 2 vitlöksklyftor. Droppa i god olivolja tills du får en pestokonsistens. Smaka av med riven ekologisk citron och dina favoritkryddor!

valnötterochtimjan