Fransk afton med galetter och mousse au chocolat

boveteplättar

Igår hade vi fransk afton. Det blev några riktigt goda frasiga bovetegaletter med massor av härliga toppings. Till det en sprudlande sval cider från Normandie och så klart en riktig krämig mousse au chocolat med färska hallon. Ännu en vardag med guldkant!

Maten ackompanjerades av franska chansons bland annat Edith Piaf med ”Non, je ne regrette rien”.  Man ska aldrig ångra någonting. Gjort är gjort och de val vi gjorde då gav oss förhoppningsvis erfarenheter och kunskaper som vi kan använda oss av idag. För att ta en gammal klyscha: Det enda du kan påverka är vilka val du gör idag – här och nu. Bon apetit!

Boveteplättar - vegetarisk

Det här behöver du ha hemma för att sätta igång
Receptet hittade jag i ICA:s Buffe

6 dl bovetemjöl (6 dl motsvarar 300 g)
3 ägg
3 dl vatten (jag tog ramlösa, man kan ha i cider också)
3 krm salt
3 dl mjölk
smör till stekning

Tillbehör som passar
Rökt lax, bacon, grönpepparcreme, avocadocreme, rivna rödbetor, morötter, paprika, tomat, rödlök. färsk spenat, ruccola, groddar.

Bovete
Bovete har lågt GI och är glutenfritt, ett bra alternativ till vetemjöl med andra ord. Bovete är en ettårig planta med ljusröda blommor som har svartbruna, trekantiga små nötter. Bovete har ett högt innehåll av lysen, en aminosyra, och innehåller också mycket kalcium, järn, kalium, magnesium, kisel och fluor.

Mousse au chocolat gör du så här
Smält 100 gr mörk choklad. Vispa 3 dl vispgrädde löst. Blanda ner 2 äggulor i den avsvalnade chokladen, rör ner den vispade grädden. Obs, den måste vara löst vispad annars blir chokladmoussen grynig. Ställ in i kylen 1 timme. Servera med hallon.

Foto: Liza Junker, din kostrådgivare och KBT-terapeut

Räksoppa och hallon på Valentine

Räksoppa

Pussgrader på Alla hjärtans dag! Bjud din älskling, vän eller granne på en härlig soppa med fint skurna rotfrukter och en fult skuren broccolistjälk. Denna soppa har så goda smaker man vill bara ha mer. Går bra att förbereda dagen innan. Soppreceptet är hämtat ur Tom Sjöstedts fina bok ”Äntligen helg”. Tom blev årets kock 2008 och det fina med honom är att han bjuder in och förmedlar matglädje!

Du behöver

500 gram färska räkor
En av varje: gul lök, fänkål, morot
2 hackade vitlöksklyftor
10 timjankvistar
2 msk tomatpuré
2 stjärnanis
3 dl vitt vin, Sauvignon Blanc passar fint
7 dl vatten
3 dl grädde
färskpressad citron
salt
25 gr smör
Rotfrukter; morot, rotselleri, kålrot, dillvippor

Så här gör du
Skala räkorna och spara räkstjärtarna (släng huvudet) till soppan. Fräs grönsaker, kryddor och räkskal i olivolja. Avsluta med att fräsa ned tomatpurén. Slå på vinet och reducera till hälften. Slå i vatten och grädde. Låt puttra i 15-20 min. Mixa grovt med en stavmixer. Sila ner soppan i en ny kastrull och smaka av med citron, salt och ev. Pernod. Mixa skummig med smör före servering .
Skär alla rotfrukter i olika bitar om du vill. Jag skar mina fint med en juliennskärare. Men du kan leka med formerna. Skär rotselleri och kålrot i små fina tärningar och morötterna i långa fina strimlor eller kula med kuljärn. Allt för att få en rolig effekt på tallriken. Koka rotfrukterna mjuka i lätt saltat vatten och bland upp med olivolja före servering.
Fördela rotfrukter, räkor och dill i djupa tallrikar. Servera soppan i kanna vid bordet. Det är läckert och lite kaxigt att fräsa upp dillen i lite olivolja så den blir stel och krispig.

Till efterrätt bjuder jag världens enklaste hallonmousse. Smält och värm 250 gr frysta hallon i en kastrull. Häll upp i en trådsil, låt vätskan svalna. Vispa 2 dl grädde hårt, bland ner hallonsåsen. Låt vila i kylskåp någon timme eller två.

Kärlekshallon

Tom Sjöstedts bok Änligen helg

Skit i disken

Gelato amore

Foto: Liza Junker Din kostrådgivare och KBT-terapeut

I veckan blev jag bjuden på en gudomligt god hasselnötsgelato.  Grundreceptet är grädde, kondenserad mjölk och vanilj, sen kan man blanda i lite som man vill, säger vännen Malou. Den suddiga bilden föreställer inte hasselnötsgelato, den hann jag äta upp innan jag kom på att jag måste föreviga denna goda skapelse. Bilden visar en körsbärsvariant gjord på samma grundrecept men blandades med körsbär istället för choklad och nötter. Prova, prova denna ljuvliga efterrätt. Dina gäster kommer bli saliga.

Du behöver
200 g hasselnötter
25 g florsocker – om du äter socker annars kan du utesluta sockret
500 ml vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (söt)
2 tsk vanilj (flytande)
3 msk kakao
3 st Bacio + mörk choklad efter smak

Bacio är choklad med nötter. Bacio, som betyder kyss på italienska, finns att köpa i affärer som säljer italienska delikatesser. Jag hittade Bacio på mitt favoritcafé på Sankt Göransgatan 70 i Stockholm.

Rosta hasselnötterna i medelvarm ugn cirka 20 minuter med eller utan florsockret. Skala bort så mycket skal som möjligt från nötterna. Låt svalna och stöt till mindre bitar i mortel. Vispa grädde, kondenserad mjölk och vanilj ganska fast. Blanda i kakao, Baci chokladen och hasselnötterna. Lägg i en form med några Baci bitar på toppen och frys i minst 5 timmar.

Baciocappucino

Lemongingerbowl

dryck med guldkant

När du är förkyld behöver du dricka mycket vätska. Att köra en halv pressad citron, lite riven ingefära, en näve färsk spenat, en halv avocado och lite frusen mango i en blender ger en skön och näringsrik dryck. Du kan också pudra i lite nyponpulver för en extra C-vitaminskjuts. Ingefäran är mycket bra mot förkylningar. Den är antibakteriell och stärker ditt immunförsvar. Ingefära ska du få i dig helst lite av varje dag. Bra sätt att snuva snuvan på!

ingefära och avocado

dryck med guldkant

 

Kaneldoftande brunchplättar

Foto: Liza Junker. Din kostrådgivare och KBT-terapeut

Härliga söndag! Så skönt att ta det lugnt, köra ett gympass och sedan gå hem i snöslasket, spela Bob Dylans ”Desire” på ganska hög volym och ställa sig och fräsa upp några smaskiga bananplättar. Lätt som en plätt är det att göra denna härliga afterworkouträtt.

Du behöver för två personer
2 hyfsat mogna ekologiska bananer
2 ägg
3 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
lite blåbär, kanel och eventuellt vispad grädde
Så här gör du
Mixa en banan, ägg, mandelmjöl och fiberhusk. Låt svälla 10 minuter. Smält smör i inte allt för hög värme, klicka i plättarna. Se upp de blir lätt brända! Dela en banan på längden och stek i smöret. Servera med vispad grädde, blåbär, bananen och pudra på kanel. Luta dig tillbaka och njut av privilegiet att bo i ett land utan krig, svält och fattigdom. En exklusiv mänsklig rättighet.

Foto: Liza Junker. Din kostrådgivare och KBT-terapeut