Smarriga hirsbiffar

Foto: Liza Junker, Din kostrådgivare och KBT-terapeut

Här bjuder jag på två sorters smarriga hirsbiffar. En med rödbetor och en med spenat. Superlätta och snabba att göra och passar så bra med krispiga böngroddar, rivna rödbetor och blomkålsris. Servera med din favoritsås. Hirs är ett av våra äldsta sädesslag och är rik på mineraler, fosfor, zink, järn och vitamin B6.

Du behöver
3 dl hirs, ekologiskt odlad
2 ägg
1 näve spenat färsk eller fryst
2 färska rödbetor
2 gula lökar
1 stor vitlök
1/2 dl persilja
2 msk buljong av bra kvalitet
En näve hackade valnötter

Koka 3 dl hirs med 6 dl vatten. Koka upp allt och slå sedan bort vattnet för att bli av med de bitterämnen, saponiner, som sitter i skalet. Tillsätt nytt vatten och buljong, koka under lock på svag värme i cirka 10 minuter. Stäng av och låt eftersvälla i 15 min. Under tiden fräser du löken i lite olja.

Rödbetsbiffar
Tag hälften av hirsen i en skål, knäck i ett ägg, riv en rödbeta fint och hälften av den frästa löken. Krydda med dina favoritkryddor.

Spenatbiffar
Tag andra halvan av den kokade hirsen, knäck i ett ägg, blanda med spenat och valnötter, pressad vitlök och finhackad persilja. Smaksätt med persillade som är en härlig blandning av persilja, charlottenlök, salt och vitlök. Jag köper min persillade på underbara gamla anrika Essensfabriken i Stockholm.

Stek  biffarna i smör eller rapsolja. Servera med krispiga böngroddar, riven blomkål, rödbetor och en god sallad. Biffarna är lika goda varma som kalla.

Spenat och hirsbiff

 

Foto: Liza Junker, din kostrådgivare och KBT-terapeut

Vegoporto

Foto: Liza Junker

Gratinerad portobello fylld med en röra av basilika och fetaost. Till det friterad Pimpientos de Padrones och förvällvd kålrabbi. Wohoo Viva Espania!

Till denna vegetariska härlighet behöver du för två personer:

2 portobellosvampar
1 liten ekologisk kålrabbi
1/2 ekologisk broccoli
1/2 citron
100 gram fetaost
1/2 kruka basilika
8 st Pimiento de Padrones

Foto: Liza Junker

Så här gör du basilikafetaoströran
Mixa fetaost, basilika, citron och cirka 2-3 msk rapsolja. Krydda med salt, peppar och torkad timjan. Fyll svamparna med röran och gratinera i 180 grader i cirka 15 minuter.

Kålrabbi är ett skönt tillbehör till vegetarisk mat. Testa denna lilla knöl och du kommer att bli förälskad. Till denna rätt skalar och skivar jag kålrabbin tunt. Förväll någon minut i kokande vatten.

Pimientos de Padrones är en god liten pepparfrukt som är en klassiker till tapas. Stek hastigt i olivolja på hög värme med broccolibuketterna. Strö på flingsalt.
Tillsammans med syran från osten och den krispiga, milda söta tonerna från kålrabbin och padronesarna blir denna rätt en liten smaksensation. En vegetarisk fiesta Espania helt enkelt!

Foto: Liza Junker

 

 

Springroll

Springrolls

Krispiga grönsaker inbäddade i tunt risark. Fina små förpackningar fyllda med nyttigheter. Dessa transparenta vårrullar ger vårkänslor och är gudomligt vackra.

Så här gör du vårrullarna
Lägg ner ett risark i taget med en tång i nykokt vatten i cirka 10 sekunder. Lägg upp  på en fuktig kökshanduk. Bred ut försiktigt, du får vara kvick i fingrarna då den lätt klibbar sig. Toppa med vackra grönsaker, som till exempel tunt skivade morötter färsk vitkål, böngroddar och eventuellt lite alger. Vik  in botten och sedan kanterna. Jag tycker det är fint att ha en öppen vårrulle. Servera med resten av grönsakerna.

I morgon är det vardag igen och jag viker av från min fine dining utsvävning. Då blir det två sorters supersmarriga vegetariska biffar. Recept kommer i veckan!

springrolls

 

Foto: Liza Junker

Sushirawstyle

KBT terapi och kost

Brukar du också alltid bli sugen på något sött när du har ätit sushi? Det vita klibbiga riset innehåller sjukt mycket snabba kolhydrater som ger blodsockret en rejäl skjuts och det berömda sockersuget låter inte vänta på sig. Ersätt istället riset med riven blomkål, antingen rå om du äter strikt rawfood eller uppkokt,  så får du en sushi som både är nyttigare och snällare mot din kropp.

Skaffa en liten bambumatta och sätt igång!
Det är lätt att göra egen sushi. Dessutom blir det ju ganska många, så du kan verkligen ha sushifrossa i helgen. Ta fram din lilla bambumatta, noriark, en liten blomkål, en ekologisk gurka och röd paprika. Sen är det bara att sätta igång!

Bambumatta
Blomkålsris på noriark
Noriark på bambu
Lägg på ekologisk gurka och paprika
Färdig sushi
Färdigrullad

Sushientre

Jag valde bort soyan och hade chili- och ingefärssås istället. Den innehåller tyvärr lite socker, men man använder väldigt lite till varje sushibit. Jag pimpade också sushifatet med en liten mineralrik sallad. Jag har hittat torkade alger, wakame, agar agar, konbu och gigartina röd,  i små påsar i affären. Häll upp algerna i en skål, tillsätt iskallt vatten och låt svälla i fem minuter. Man kan också servera algerna i en varm soppa. Alger är rik på natrium, kalcium och järn.

Rawsushi så himla schyst, tycker jag!

 

Lunchpåsen

lchf lunch

Den här lunchpåsen går med mig till jobbet nästan varje dag. I morse hade jag lagt ner ugnsrostad butterpumpa, avocadocreme,  lammfärsbiffar OCH min superdupersallad. Kvart i tolv får jag ett sms ”Lunch?” Vem kan motstå ett sådant spontanerbjudande? Lunchlådan får vänta, men aldrig min spontana lunchdejt!

Här kommer receptet. Middag för två + 1 lunch.

Du behöver
2 små butternutpumpor

1 avocado
1/2 citron
2 dl cremefraich
färsk timjan

Dela och kärna ur två mindre butternutpumpor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Häll över raps- eller olivolja. Krydda med salt/peppar, lägg på färska timjanskvistar. Rosta i 200 graders ugn i 10-15 min. Kör under tiden 1 mogen avocado, 1/2 citronsaft, 2 dl creme fraiche i en mixer. Smaka av med dina favoritkryddor. Jag hade i torkad timjan och persillade. En härlig krydda som jag brukar handla på Essensfabriken på Wallingatan i Stockholm. Persillade är torkad persilja, havssalt och vitlök! Sååå gott! Funkar till det mesta.

Stek hallumi eller lammfärsbiffar som tillbehör.

Min superdupersallad gör jag med min mandolin. 1/2 liten rödkål, 1-2 färska rödbetor, 1-2 morötter blandas i en skål med citron, olivolja och kryddor. Strö på groddar, picklad rödlök, solrosfrön och hackade nötter.

Butternutpumpa

 Och den här lunchen åt jag på närliggande restaurangen Sixten och Frans. Nästan samma som jag lämnade i kylen på jobbet, fast med lax.

Sixten och Franslunch

Kaffedryck på språng

Coffee

Har du ett träningspass som väntar på förmiddagen kan du starta din dag med en underbar kaffemoothie. Tips! Ha alltid skivad banan i frysen, använd gärna lite övermogna bananer. Dubbla gärna receptet, detta är en liten portion. Söta eventuellt med 1-2 tsk honung.

Coffeesmoothiedream

1/2 fryst eko banan
1 dl mandel- eller kokosmjölk.
1 msk havregryn
1 msk jordnötssmör
1/2 dl svart kaffe
1 tsk chiafrön
1 tsk rawkakao

Perfekt när du är på språng. Häll upp din dryck i en glasflaska om du behöver din drink lite senare. 

Easy Piecey Food

hungergames

Söndagssoftar med lång frukost i sängen. Läser en bunt morgontidningar med P1 i bakgrunden. Hittar underbara inlägg på Facebook och Instagram. Har gillat och ogillat sociala medier i olika perioder över tid. Jag är ändå fascinerad över den stora påverkanskraft och rörelse som Facebook kan skapa och hur olika individer knyts samman. Jag hade aldrig fått se Madonna i Göteborg eller gått på spontankonsert med Mats Ronnander om inte Facebook hade funnits. Sociala medier är en del av min vardag.

Idag fick jag inspiration att göra äggmuffins. Så enkelt, matigt och så gott. Så jag tar fram min muffinsplåt, sätter på ugnen på 200 grader. Fyller formarna med skinka, lite tomat, färska örter, river ner lite lagrad ost, kryddar med salt och peppar och knäcker över ägg. Skjuts in i ugnen i 20 minuter. Här har jag lagt upp med min superdupersallad och utökat med inlagd rödlök, bladgrönt och alfagroddar!

 

Muffins2

Kom i form erbjudande!

 

Evolution

Är du i en formsvacka mentalt eller kroppsligt?

Har du hamnat i tröstätande och ältande? Eller gör du allt ”som man ska” utan att det märks på humör och kropp? Då är du verkligen inte ensam. Vi vet ju precis att vad vi borde göra mer eller mindre av och ändå gör vi det inte. Eller så gör vi det lite då och då utan att ha en plan.

Tillsammans med mig får du den skjuts du behöver för att hamna på rätt spår. Vi går igenom din livssituation här och nu och sätter fingret på dina problemområden. Utifrån det formulerar vi dina mål och vilka delmål som krävs för att nå dit.

Kom-i-form-paket är ett paket som ger en bra start. Förutom konkreta tips kring kost och träning får du också individuella samtal och även stöd via telefon eller e-post under behandlingstiden.

Boka nu och få fem istället för fyra individuella samtal kring kost och livsstil. Erbjudandet gäller under januari 2015.

 

 

Krispig vardagssallad

vardagssallad

Jag gillar vardagar. Det är de dagar som vi har mest av och som innehåller vårt liv. Jag tycker om att förgylla vardagen. Ett glas champagne en tisdag är lyxigt och extra gott. För mig är vardagslyx att duka med blommor och vacker fräsch mat.

Jag gör alltid en liten förrättssallad till vardagsmaten. Igår blev det en näve bladspenat, alfagroddar och tunt skivad rödkål. På toppen hällde jag god olivolja och en skvätt nypressad citronsaft, salt och svartpeppar. Strö gärna också på en näve valnötter. Då har du fått i dig en god dos av det din kropp behöver i vardagen.

Investera också i en mandolin som kan göra tunna skivor av dina grönsaker. Så snyggt och vackert. Håll upp en tunt skivad rödbeta mot ljuset och förundras över de vackra ådrorna. En stunds mindfulness i vardagen.

rödbeta

Gör goda mellanmål till veckan

hackad valnöt

Här bjuder jag på några nyttiga rawfoodbollar att ha i beredskap i väskan. Grundstommen är alltid någon form av nötter, t ex mandlar, cashewnötter, eller valnötter och kokosolja. Plus en god smaksättning, t ex kakao, lakrits, vanilj, kanel, citron, ingefära och lite flingsalt.  Du hittar säkert din favorit. Själv är jag sjukt förtjust i lakrits. Men i lagom mängd då lakrits har en viss blodtryckshöjande effekt. 

Du behöver

1 dl mandel
1 dl blötlagda cashewnötter, över natten
1 ½ dl kärnfria dadlar

2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver eller essen
1 nypa flingsalt

Blanda mandel till mjöl i en matberedare. Blanda ner övriga ingredienser samt valfri smaksättning. Till exempel lakritspulver med lite färskpressad citron. Rulla till bollar och i lakritspulver samt lite flingsalt. Alternativt smaksätter du med några matskedar rawkakao och rullar i kakao eller kokos. Rawfood powders är också gott. Min favorit just nu är svartvinbär som är rik på C-vitamin. 

Vilka smaker gillar du? Tipsa gärna här på sidan.