6 dollar shake sumo

6 dollar shake

Juiceverket är min räddning när jag är på stan i Stockholm. De finns på flera ställen; Moodgallerian, Hornstull, Götgatsbacken, Odenplan och på Gamla Brogatan.

Efter en lång skön söndagspromenad hamnade jag på Juiceverket vid Götgatsbacken.  Där hittade jag denna underbara lena dryck gjord på dadelpuré, cashewdryck, avocado, råkakao och chiliflakes. Mums!

Rawkaka oooo!

rawbit

Rawkaka oooo

Jag får aldrig nog av alla goda kakor man kan göra utan bakpulver, mjöl, ägg och ugn. Den här goda födelsedagskakan har min dotter gjort. Kakan innehåller dadlar, kakao, hallonbladste, kärlek och valnötter.

20-30 dadlar
1/2 dl kokoolja
1-2 msk honung (kan uteslutas)
En näve råa kakaobönor eller
5 msk siktad kakao
1/2 dl kokosflingor
100 gr mörk choklad (kan uteslutas)
2 påsar hallonte (Clipper)
2 msk röd/svartvinbärspulver (rawpowder)
3 dl grovhackade valnötter
Färska bär som dekoration
2 dl vispad grädde (om man vill)

Mixa alla ingredienserna, utom valnötterna, i en matberedare. Tillsätt nötterna och eventuellt lite kallt vatten blanda med händerna. Platta ut smeten i en löstagbar form, 23 cm, som du har täckt med bakplåtspapper. Ställ in i kylskåpet någon timme. Vid servering smälter du choklad och ringlar över kakan, dekorera med bär. Servera med vispad grädde om du vill eller med varm bärsås. Såsen gör du i en kastrull på spisen, häll ca 2 dl bär i en kastrull och värm under omrörning på spisen.

Experimentera gärna med denna kaka. Ett recept ska ge inspiration att prova, lägga till, ta i från beroende på humör och vad som finns hemma. Har du inga dadlar byter du ut dem mot fikon. Har du inte hallonbladste hemma, smula i lite av ditt favoritte. Te är en härlig smaksättare i bakverk!  Det finns också många spännande rawpowders med härliga koncentrerade smaker i några matskedar. Gå på en upptäcktsfärd i hälsokosthyllorna, det finns mycket att välja på!

mix

 

Pumpasmör en humörhöjare

Pumpasmör

Igår åt vi en gudomlig god fyrarätters på restaurang Gro på Sankt Eriksgatan i Stockholm. Till förrätt serverades rostad brysselkål med pumpafrösmör och en härlig klick pumpacreme.

Mina smaklökar jublade när pumpasmöret träffade gommen och nu är det bara att byta ut det vanliga smöret mot rostade och mixade pumpakärnor. Ger en härlig nötig smak och passar perfekt som pålägg, i grytor, eller i en god smoothie. Du kan byta ut pumpa mot solroskärnor om du vill.

Så här gör du 

  • 3 dl pumpafrön, 4 msk olja av god kvalitet, lite flingsalt
  • Rosta pumpafrön varsamt i stekpanna tills de fått lite färg och smak.
  • Mixa fröna så att det blir en slät massa och häll sakta ner oljan till en smet. Krydda med flingsaltet. Mängden olja varieras beroende på vilken konsistens du vill ha på smöret.

Pumpafrön som är antiinflammatoriska är också mycket rika på A och E vitamin. Omega 3 och omega 6, zink, magnesium, järn, kalcium och kalium. Dessutom är pumpa proppad med trypofan som hjälper kroppen att producera seratonin och melatonin.

Pump up the jam!

Julig chiapudding

chiapudding

Chiapudding goes Christmas

Pimpa din chiapudding med pepparkakskryddorna kanel, kardemumma och ingefära.

2 msk chiafrön
1-2 dl kokosmjölk
1-2 tsk av kanel, kardemumma och ingefära
1 näve blåbär
1 apelsin
Några hallon eller andra fina röda bär

Häll 2 msk chiafrön i 1,5 dl kokosmjölk i en burk med lock. Ställ i kylen över natten. På morgonen rör du om puddingen och varvar med apelsin eller grapefruktkött och blåbär och toppar med vackra röda bär. Tänd ett ljus, sätt på skön stämningsmusik och njut med en kopp rykande julte.

Chiafrön innehåller nyttigt fett som din kropp behöver. Omega 3 till exempel som är så viktig för den hormonella balansen i kroppen och som kan verka antiinflammatoriskt.

Du får också i dig bra med proteiner med 18 av de 20 olika aminosyrorna. Protein är en viktig byggsten i din kropp som ger oss muskler och motverkar nedbrytningen.  Chiafrön är också rikliga på vattenlösliga fibrer som tarmen gillar och blodsockret jublar då den får ligga still. Att du får i dig magnesium, kalium och zink gör ju inte saken sämre. Så testa chiafrön för sjutton!

Acaibowl

acaibowl

Acaibowl  – kraftfull cocktail

Acai har en spännande smak av blåbär, te och choklad. Acai, uttalas as-aj-i, innehåller tio gånger så mycket näring som blåbär. En riktig energibomb som är rik på det mesta. Proppfull av antioxidanter, mineraler, vitaminer, fibrer, proteiner, och essentiella fettsyrorna omega-3, omega-6 och omega 9.  Så spring genast iväg och köp acaipulver och pimpa din härliga morgondrink med det bästa din kropp kan få.

1/2 frusen banan
1/2 avocado
1 dl frusna hallon
1 dl frusna blåbär
2 dl kokosmjölk
1 tsk acaipulver
1 tsk nyponpulver
5-8 råa kakaobönor

Missa inte kakaobönorna som ger en härlig crunchighet och gifter sig bra med acaismaken.
Kör allt på högvarv i en mixer. Späd med mer kokosmjölk om det behövs. Konsistensen ska vara nästan som glass, eller en blandning av froozen yoghurt och smoothie.

Häll upp i ett glas, pudra över kokosflingor och lägg på en näve hallon och blåbär. Drick gärna denna drink på fastande mage på morgonen.

Första gången jag stötte på acai var i Brasilien för 10 år sedan. Acaidrinkarna var populära på stranden och närliggande juiceställen  Jag blev förförd av den nya goda smaken och drack drinken nästan varje dag.  Då visste jag inte vilken undergörande drink jag drack och att den innehöll superbär. Fanns det ordet ens 2004?

 

Råmasserad kål

Råmasserad
Foto: Per Englund

Råmasserad broccoli är en härligt fräsch rawfood rätt som jag brukar göra ganska ofta och som passar till många rätter.
Häromdagen fick jag njuta av ett härligt gott julbord på restaurang Hjerta invid den tjärdoftande kajen på Skeppsholmen. Kocken Malin Söderström hade komponerat ihop flera spännande smaker, bland annat fanns där en gudomligt god grönkål. När vi skulle gå frågade jag Malin efter receptet. Och här kommer den:

  • Skär av stjälkarna på grönkålen och hacka de krusiga bladen fina. Lägg i en stor vid skål.
  • Blanda 1 dl god olivolja med saften från en citron, krydda upp med salt och krossad rosépeppar (mitt förslag).
  • Massera hårt så att oljan och saften tränger in i kålen.
  • Riv pecorino eller parmesan grovt eller fint och blanda in i salladen.

Grönkålen är en supergrönsak och det nyttigaste du kan äta

2 dl ger dig bland att nästan hälften av ditt dagsbehov av magnesium och massor av C-vitaminer, A-vitaminer och E-vitaminer. Grönkål är också fylld med koppar, kalium, järn, mangan och fosfor och mycket höga doser av karotenoider och flavonoider, antioxidanterna som motverkar cancer. Alla kålväxter innehåller också glukosinolater, svavelhaltiga ämnen, som är bra mot inflammationer , bland annat ledgångsreumatism.

 

Gremolatatorsk med fänkålsdill

Idag åt vi en underbar torskrygg med gremolata och fänkålsdill med nakenhavre och avocadocreme.

dillställning

Torskrygg
1-2 fänkål
4 dl färdigkokt nakenhavre/bulgur/qinoua
2 citroner
Persilja
1-2 vitlöksklyftor
1-2 avocadon

Koka torskrygg i buljong några minuter, tag upp med hålslev, krydda med salt och vitpeppar.  Toppa fisken med en ljuvlig gremolata (hackad persilja, vitlök och citronskal). Hyvla fänkålen på en mandolin, koka i 2 minuter, häll av kokvattnet och fyll på med iskallt vatten. Blanda fänkål och dill med färdigkokt nakenhavre. Häll på citronsaft, olivolja, gurkmeja, chillipulver och egna kryddor. Avocadocreme: Mosa 1-2 avocadon med 2 dl creme fraiche och lite citronsaft. Smaka av och lägg till annat som du tycker skulle vara gott, till exempel granatäppelkärnor som ger vacker röd färg. Istället för avocadocreme kan du ha hummus eller tapenad.
Servera allt på en grönsaksbädd.